Dopingbestrijding

Sporters die twijfelen of ze op eigen kracht kunnen winnen, grijpen soms naar verboden hulpmiddelen. Helaas ook in de vechtsport. Dat is eerlijke sporters en echte liefhebbers een doorn in het oog. Daarom wordt doping actief bestreden.
De Nederlandse Vechtsportautoriteit, de Nederlandse Vechtsportbond en de Dopingautoriteit hebben afspraken gemaakt over dopingbestrijding. Samen ontmoedigen en bestrijden wij het gebruik van doping. Dat gebeurt met voorlichting over eerlijke sport en door sporters te controleren.
Goede dopingbestrijding begint met goede voorlichting. Het moet duidelijk zijn wat wel en niet mag, en hoe controles werken.
De Dopingautoriteit heeft veel informatie online staan. Op de pagina Mag dit? staat wat je wel en niet kunt gebruiken.
Soms kun je toestemming krijgen om een verboden geneesmiddel toch te gebruiken. Dispensatie, heet dat.
Ook voedingssupplementen zijn een punt van aandacht. Informeer jezelf hierover. Het is ook goed om te weten in welke alledaagse voeding dopingstoffen voor kunnen komen.
Drugs zoals cannabis, XTC en cocaïne zijn verboden binnen wedstrijdverband. Maar let op! Cannabis kan bijvoorbeeld nog tot een maand na gebruik te vinden zijn in je urine. En als het bij een dopingcontrole binnen wedstrijdverband nog wordt aangetroffen, dan test je positief!
De Dopingautoriteit heeft E-learning modules op haar website. Het zijn korte cursussen en toetsen. Ze helpen je om te begrijpen wat doping is en hoe het bestreden wordt. Er zijn aparte cursussen voor sporters, trainers/coaches en ouders. De E-learning is gratis. Na afronding krijg je een certificaat. Doe mee!
Er staat een internationale versie (Engelstalig) op de website van de WADA.
Sinds het voorjaar van 2022 vinden er in de vechtsport structureel dopingcontroles plaats. Deze worden uitgevoerd door de Dopingautoriteit. Alle bonden en promotors in Nederland werken hieraan mee. Alle wedstrijdsporters en begeleiders zijn verplicht mee te werken aan de dopingcontroles. Dit geldt van het clubkampioenschap in het dorp tot het wereldtitelgevecht in Ahoy. De Dopingautoriteit kondigt de dopingcontroles niet van tevoren aan – zelfs niet bij de VA!
Eventuele sancties worden bepaald door het onafhankelijke Instituut Sportrechtspraak (ISR). In de vechtsport gelden vanaf nu dezelfde regels en sancties als in andere sporten.
Check de website van de Dopingautotoriteit voor veel meer informatie en tips.
Heb je vragen over de dopingregels of dopingcontroles? Dan kun je terecht bij de Doping Informatielijn van de Dopingautoriteit. Je kunt mailen naar dopingvragen@dopingautoriteit.nl en de Informatielijn is ook per WhatsApp bereikbaar: 06 – 1122 6200